Rekrytointitilanteiden 5 tärkeää kysymystä

Kun rekrytoit uusia työntekijöitä tiedät varmasti, että hakijan koulutus ja kokemus on selvitettävä. Mutta on paljon muitakin asioita, jotka vaikuttavat työntekijän onnistumiseen työtehtävässään. Ota huomioon ainakin nämä 5 asiaa, kun haastattelet potentiaalisia työntekijöitä ja arvioit heidän mahdollisuuksiaan onnistua tarjoamassasi työtehtävässä.
 

1. Onko hakijalla oikea asenne ja hyvä työmotivaatio?

Tulevan työntekijän työnteon asenne ja motivaatio tehtävää kohtaan ennakoivat parhaiten henkilön onnistumista tehtävässään.
Työntekoon kohdistuvaa asennetta voi valaista esimerkiksi hakijan aikaisempi työhistoria. Jos henkilö on tehnyt paljon erilaisia työtehtäviä, se saattaa olla merkki siitä, että työn tekeminen on tärkeämpää kuin tittelit. Toisaalta se voi myös tarkoittaa, että henkilön suunta ja motivaatio on ollut kateissa. Varmista kummasta on kyse.

On myös hyvä keskustella haastateltavan kanssa miten hän säilyttää työmotivaationsa, kun kaikki ei menekään aivan suunnitelmien mukaan.

2. Sopiiko hakija yrityksen kulttuuriin ja sen arvoihin?

Olipa työntekijä miten kova ammattilainen tahansa, hänen pitäisi mukavasti sujahtaa työyhteisöön ja tiimin työtapaan. Yhteensopivuus yrityksen kulttuurin kanssa on tärkeää. Jos et osaa määritellä yrityksen kulttuuria hakijalle, jututa viimeiseksi yhteisöön palkattuja henkilöitä. He osaavat määritellä esimerkiksi miten yrityksessä sallitaan tai vaaditaan työntekijöiltä itseohjautuvuutta. Tämän jälkeen sinäkin pystyt paremmin kertomaan hakijalle millaiset arvot yrityksessä vallitsee ja hänen reaktioistaan vetää johtopäätöksiä hänen sopivuudestaan yritykseenne.

3. Miten hyvin hakija kestää stressiä?

Jokainen meistä tuntee joskus stressiä. Pyri selvittämään miten hakija kestää painetta esimerkiksi tiedustelemalla millaisissa stressaavissa tilanteissa henkilö on ollut, miten hän niissä on toiminut, miten ne ovat päättyneet ja miten hän mielestään hoiti tilanteet. Vastausten pohjalta voit arvioida miten hänen paineensietokykynsä mahdollisesti heijastuu hänen työpanokseensa teidän yrityksessänne.

4. Haluaako ja pystyykö hakija oppimaan uutta?

Kaikkien tehtävien hoitaminen vaatii digitalisoituvassa ja globalisoituvassa maailmassa jatkuvaa tietojen päivittämistä ja uusien työtapojen ja -kalujen oppimista. Tiedustelemalla esimerkiksi mitä tietoa tai asioita hakija ei koe hallitsevansa riittävän hyvin ja mitä hän seuraavaksi haluaisi oppia, antaa osviittaa henkilön halusta ja kiinnostuksesta kouluttautua ja parantaa omaa osaamistaan ja siis hoitamaan tehtäviään tulevaisuudessakin hyvin.

5. Sopisiko hakija tulevaisuudessa muihinkin tehtäviin yrityksen sisällä?

Kun yritykseen haetaan uutta työntekijää tiettyyn tehtävään, työnantajan on samanaikaisesti hyvä miettiä miltä henkilön urapolku yrityksen sisällä voisi näyttää. Mihin suuntaan henkilö voisi kehittyä, miten hänen rooliaan voisi laajentaa ajan myötä tai kun tilanteet mahdollisesti yrityksen sisällä muuttuvat. Kysymykset henkilön tulevaisuuden tavoitteista antaa rekrytoijalle tietoa, jonka pohjalta voi suunnitella yrityksen henkilöstön kehitystä laajemminkin.

 

Lilli_191.jpgLilli Sundvik
Johtaja
Psykologitoimisto Cresco Oy

Psykologian tohtori
Organisaatiopsykologi

 

 
 

Lue lisää rekrytointipalveluistamme.

Sinua voisi kiinnostaa myös
Voiko intuitiota käyttää rekrytointihaastattelussa - miksi ja miten? 
Konflikti työyhteisössä on yhä edelleen osittain tabu. 

Kirjoitus julkaistu aiemmin Opteam-blogissa.


Tilaa uutiskirje

Kommentit

Jätä vastaus


(Sähköpostiosoitettasi ei näytetä julkisesti.)

Captcha-koodi Napsauta kuvaa nähdäksesi toisen captcha koodin.

10.3.2020 Momentous ja bisnespsykologiaan erikoistunut Cresco yhdistyvät – uusi konsulttitalo haastaa johdon kehittämisen palvelut Kevät on tunnetusti kasvun aikaa. Kehitys on ajankohtaista nyt myös meillä, kun ylimmän johdon suorahakuun erikoistunut Momentous ja bisnespsykologian asiantuntijayritys Cresco yhdistyvät. 23.10.2019 Resilienssiä pimenevään syksyyn Muutosjoustavuus on yksi tämän päivän työelämän keskeisistä menestystekijöistä, mutta miten sitä voi kehittää? 15.10.2019 Organisaation ketteryys ja tuloksellisuus edellyttävät psykologista turvallisuutta Aiheesta lisää webinaarissa 29.10, ilmoittaudu mukaan! 1.7.2019 Tiimi suoriutumisen draiverina – miten tukea menestyvää tiimiä Millainen resepti löytyy hyvin suoriutuvan tiimin taustalta? Millaista tukea tiimi tällöin toivoo? 12.2.2019 Tavaton tammikuu ”Mieti rohkeasti, millaiset työrutiinit sinulle sopivat: Olemme usein liiankin varovaisia muuttamaan toimimatonta,” sanoo Paula Louet blogissa. 28.1.2019 Johda hyvinvointia ja suoriutumista tuloksellisesti tunnekokemuksen kautta Työntekijät voivat työskennellä runsaasti monista eri lähtökohdista käsin. Tunnekokemus työstä on avaintekijä sekä suoriutumisen että hyvinvoinnin johtamiseen. 20.3.2018 Organisaatiosi tulevaisuuden osaamista rakennetaan nyt Lue parhaat palat CRESCO30-webinaarista - Tunnista ja rekrytoi potentaali 27.12.2017 Tarvitsemasi osaaminen voi jo piillä organisaatiossasi Tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta työntekijästä kokee, että työnantaja ei tunne työntekijän vahvuuksia. Kuinka tulevaisuuden potentiaali tunnistetaan? 13.10.2017 Onnistuneen rektytoinnin psykologiaa - Tunnista ja vältä ajatusharhat Laura Niemi ja Mikko Puonti kokoontuivat pohtimaan kuinka välttää ajatusharhat rekrytoinnissa. Lue kooste Cresco30-webinaarista. 28.8.2017 Mihin asiantuntijoiden esimiehiä enää tarvitaan? Tarvitaanko esimiestä enää tulevaisuudessa? Korvaako robotti tai jokin tekoälysovellus esimiehen roolin? 6.6.2017 Kesälukemista sadesäälle tai toimistoon Lukijoidemme suosikkiblogit esimies- ja tiimityöstä, rekrytoinneista sekä henkilöarvioinneista luettavaksi toimistoon tai viltin alle.