REsilienssiä pimenevään syksyyn
Muutosjoustavuus on yksi tämän päivän työelämän keskeisistä menestystekijöistä. Resilienssi, ”muutokseen sopeutumisen kyky korkeaa suorituskykyä ylläpitäen”, on ominaisuus, jota henkilöarvioinneissa yhä useammin uudelta työntekijältä toivotaan. Esimiehet pähkäilevät usein seuraavan kysymyksen kanssa: miten ylläpitää työntekijöiden motivaatiota jatkuvasti muuttuvassa työympäristössä? Tällöin tärkeäksi nousee kyvykkyys huomioida yksilö omine vahvuuksineen ja kehittämiskohteineen myös muutostilanteissa. Mikä juuri tälle ihmiselle on tärkeää? Miten parhaiten tuen häntä elämään muutoksessa?
Resilienssin voi pilkkoa viiteen ominaisuuteen: positiivinen, keskittynyt, joustava, järjestelmällinen ja proaktiivinen. Esimerkiksi ”näenkö muutokset ja omat mahdollisuuteni myönteisessä valossa vai uhkina? Kykenenkö valitsemaan tärkeimmät prioriteetit muutosmyllerryksen keskellä?” Resilienssi-kyselyn kautta nämä ominaisuudet saadaan näkyviksi henkilökohtaisessa profiilissa. Sen avulla tunnistamme omat vahvuutemme ja kehittymisalueemme kuormittavassa tilanteessa ja ymmärrämme, miksi muutos tuntuu hankalalta. Resilienssi-kyselyn tulokset saadaan näkyväksi myös ryhmätasolla, jolloin tiimille voidaan asettaa yhteisiä tavoitteita.
Jatkuvien keskeytysten ja muutosten äärellä toiveikkuutta herättää, että näitä resilienssi-lihaksia voi harjoittelemalla vahvistaa. Taitojen kehittyessä löydämme tehokkaampia keinoja muutoksen kohtaamiseen, ohjaamme kohdennetummin omaa energiaamme muutoksen hallinnassa ja selviydymme nopeammin vastoinkäymisistä. Esimies voi hyödyntää saamaansa tietoa tukemalla alaisiaan kohdennetusti. Vaikutukset ulottuvat aina organisaatiotasolle asti: muutoskapasiteetti kasvaa ja tuottamaton työskentely vähenee.
Osalle meistä muutos on elämää ylläpitävä voima, joka opettaa kokeilemaan, oppimaan ja pysymään liikkeessä. Osa meistä taas kaipaa selkeyttä, turvallisuutta ja jatkuvuutta työskennelläkseen parhaimmillaan. Koska muutos on jatkuvaa, muun muassa resilienssivalmennuksen avulla on mahdollisuus tukea työntekijöiden sisäistä motivaatiota ja itseluottamusta sekä rakentaa resilientimpää syksyä!
Crescon resilienssivalmennuksista voit kysyä lisää seniorikonsultiltamme Minnalta:
Minna Varis
Seniorikonsultti
Puh. +358 40 6533 114
minna.varis(at)cresco.fi
Käythän lukemassa myös edellisen blogimme: ORGANISAATION KETTERYYS JA TULOKSELLISUUS EDELLYTTÄVÄT PSYKOLOGISTA TURVALLISUUTTA ja ilmoittaudu samalla 29.10. järjestettävään Webinaariimme ITSEOHJAUTUVAMMAKSI NYT - MIKSI JA MITÄ SE VAATII?