Tarvitsemasi osaaminen voi jo piillä organisaatiossasi

Kuinka tulevaisuuden potentiaali TUNNISTETAAN?

Ylen uutisoiman Suomalaisen Työn Liiton Made by Finland -tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta työntekijästä kokee, että työnantaja ei tunne työntekijän vahvuuksia. Tutkimustulos vaikuttaa varsin huolestuttavalta. Erityisesti ylemmät toimihenkilöt ja asiantuntijat (82 %) kokivat potentiaalinsa olevan piilossa. Myös nuorten (25-34 vuotiaiden) työntekijöiden vahvuuksia ei tunnistettu, mikä on melkoista potentiaalin hukkaa sekä työnantajan että työntekijän kannalta. Jos kykyjä ei tunnisteta, ei niitä voi luonnollisesti käyttääkään. Kuinka tulevaisuuden potentiaali sitten löydetään ja tunnistetaan?

Työntekijän kokemus potentiaalinsa tunnistamisesta ja hyödyntämisestä on olennainen osa positiivista työn imua ja sitoutumista. Tässä voi viitata Jari Hakasen loistavaan katsaukseen työn imua luovista tekijöistä, jonka hän esitti eurooppalaisessa psykologian konferenssissa heinäkuussa 2017 Amsterdamissa (Bored, burned out or engaged? The Job demands-resources model and employee well-beingMonella alalla myös työvoiman - erityisesti asiantuntijoiden - saatavuus on ongelma ja lupaavat kyvyt haetaan jo koulun penkiltä. On sääli, jos huolella rekrytoidun tulevaisuuden potentiaalin kykyjä ei tunnisteta tai lopulta käytetäkään.

Henkilön potentiaali ei ole suoraan verrannollinen hyvään suoritukseen

Potentiaali ja hyvä suoriutuminen eivät välttämättä kulje käsi kädessä. Hyvääkin potentiaalia omaava henkilö voi suoriutua työssään heikosti, jos työtehtävä on esimerkiksi liian yksinkertainen tai siinä painottuvat oman potentiaalin kannalta väärät tehtävät. 

”Klassikkotilannehan on se, että erinomaisesti suoriutuva myyjä tai asiantuntija ylennetään esimieheksi, mutta lopulta täytyykin todeta, että henkilön potentiaali ei ole esimiestyössä.”

Potentiaalin tunnistaminen ei ole esimiehen näkökulmasta helppoa ja vaatii aitoa kiinnostusta, luottamusta ja keskustelutaitoja. 

Kuvitellaan esimerkiksi, että tiimissä juuri aloittaneen vastavalmistuneen insinöörin työn laatu ei ole riittävän hyvää. Hän suoriutuu kuitenkin asiakastyöstä ja hänen vahvuutensa näyttää olevan kommunikointikyvyissä. Kuinka esimies voi lähteä kartoittamaan tilannetta ja potentiaalia?

5 vinkkiä potentiaalin tunnistamiseen esimiehelle

  1. Keskustele kehityskeskustelussa siitä, mikä työssä energisoi ja innostaa
  2. Keskustele siitä, mitä kykyjä työntekijä itse kokee käyttävänsä ja mitä taas ei
  3. Kysy, onko työntekijällä itsellään ajatusta, kuinka nykyistä työtä voisi tuunata kykyjen käyttämiseksi – mikäli hän kokee kykyjensä olevan vajaakäytössä
  4. Muista ohjata työntekijää välillä myös uuden oppimisen alueelle ja tekemään tehtäviä, jotka eivät suoraan istu ydintyönkuvaan. Näin työntekijä pääsee osoittamaan kykyjään laajemmin ja saat esimiehenä niistä parempaa käsitystä.
  5. Tutustu työntekijääsi ihmisenä ja ole positiivisesti utelias. Esimerkiksi jaettu automatka tai pieni kahvihetki voi avata toisesta uusia puolia. Työntekijän harrastukset voivat myös heijastaa kykyjä, joita voi hyödyntää töissäkin.

Asiantuntija- ja johtamispotentiaalia on mahdollista tunnistaa ja kehittää. Monilla yrityksillä on erityisiä potentiaaleille suunnattuja valmennusohjelmia. Suurempi haaste on valmennusohjelman jälkeinen työ – se että organisaatio oikeasti tukee kykyjen käyttöä uudenlaisilla haasteilla ja projekteilla. Esimiehen tulisikin tunnistaa roolinsa myös työntekijän uraohjaajana – ei siis vain nykyiseen rooliin tähtäävänä coachaajana vaan valmentajana, joka ilolla kasvattaa tulevaisuuden huipputekijöitä, joista joutuu aikanaan luopumaan. 

Lue lisää potentiaalikartoituksesta täältä!

 

 Lilli Sundvik
 Psykologian tohtori
 Organisaatiopsykologi 

 


Tilaa uutiskirje

Kommentit

Jätä vastaus


(Sähköpostiosoitettasi ei näytetä julkisesti.)

Captcha-koodi Napsauta kuvaa nähdäksesi toisen captcha koodin.

10.3.2020 Momentous ja bisnespsykologiaan erikoistunut Cresco yhdistyvät – uusi konsulttitalo haastaa johdon kehittämisen palvelut Kevät on tunnetusti kasvun aikaa. Kehitys on ajankohtaista nyt myös meillä, kun ylimmän johdon suorahakuun erikoistunut Momentous ja bisnespsykologian asiantuntijayritys Cresco yhdistyvät. 23.10.2019 Resilienssiä pimenevään syksyyn Muutosjoustavuus on yksi tämän päivän työelämän keskeisistä menestystekijöistä, mutta miten sitä voi kehittää? 15.10.2019 Organisaation ketteryys ja tuloksellisuus edellyttävät psykologista turvallisuutta Aiheesta lisää webinaarissa 29.10, ilmoittaudu mukaan! 1.7.2019 Tiimi suoriutumisen draiverina – miten tukea menestyvää tiimiä Millainen resepti löytyy hyvin suoriutuvan tiimin taustalta? Millaista tukea tiimi tällöin toivoo? 12.2.2019 Tavaton tammikuu ”Mieti rohkeasti, millaiset työrutiinit sinulle sopivat: Olemme usein liiankin varovaisia muuttamaan toimimatonta,” sanoo Paula Louet blogissa. 28.1.2019 Johda hyvinvointia ja suoriutumista tuloksellisesti tunnekokemuksen kautta Työntekijät voivat työskennellä runsaasti monista eri lähtökohdista käsin. Tunnekokemus työstä on avaintekijä sekä suoriutumisen että hyvinvoinnin johtamiseen. 20.3.2018 Organisaatiosi tulevaisuuden osaamista rakennetaan nyt Lue parhaat palat CRESCO30-webinaarista - Tunnista ja rekrytoi potentaali 27.12.2017 Tarvitsemasi osaaminen voi jo piillä organisaatiossasi Tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta työntekijästä kokee, että työnantaja ei tunne työntekijän vahvuuksia. Kuinka tulevaisuuden potentiaali tunnistetaan? 13.10.2017 Onnistuneen rektytoinnin psykologiaa - Tunnista ja vältä ajatusharhat Laura Niemi ja Mikko Puonti kokoontuivat pohtimaan kuinka välttää ajatusharhat rekrytoinnissa. Lue kooste Cresco30-webinaarista. 28.8.2017 Mihin asiantuntijoiden esimiehiä enää tarvitaan? Tarvitaanko esimiestä enää tulevaisuudessa? Korvaako robotti tai jokin tekoälysovellus esimiehen roolin? 6.6.2017 Kesälukemista sadesäälle tai toimistoon Lukijoidemme suosikkiblogit esimies- ja tiimityöstä, rekrytoinneista sekä henkilöarvioinneista luettavaksi toimistoon tai viltin alle.